• img3
  • img1
  • img1
  • img3
  • img7

PENGUMUMAN

Majlis Konvokesyen Pertanian Ke-7 Tahun 2017, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani :

Tarikh : 28 September 2017 (Khamis)
Masa : 12.00 tengahari
Tempat : Dewan D, MAEPS Serdang, Selangor

[Info Lanjut]

 

[Keputusan Sebut Harga] Perkhidmatan Membekal dan Menyediakan Makanan Serta Minuman Bermasak Islam di Kolej Perikanan Sultan Nazrin Muizzuddin Shah (KPSN) Lumut, Perak

[Info Lanjut]

 

[Jadual Tender] Kerja-kerja Menaiktaraf Sistem Pengairan dan Saliran Pertanian Bagi IADA Pulau Pinang : IADA/PP/1/2017, IADA/PP/2/2017, IADA/PP/3/2017 dan IADA/PP/4/2017.

[Info Lanjut]

 

[Iklan Sebutharga] Kerja-kerja Menaik Taraf Jalan Ladang Serta Kerja-kerja Berkaitan Di Projek Berkelompok Tanaman Buah-buahan Kampung Chabang Kerteh, Kemaman, Terengganu.

[Info Lanjut]

 

[Iklan Sebutharga] Kerja-kerja Menaik Taraf Jalan Ladang Serta Kerja-kerja Berkaitan Di Projek Berkelompok Tanaman Kontan/Sayuran Di Paya Pinggiran Kijal, Kemaman, Terengganu.

[Info Lanjut]

 

[Iklan Sebutharga] Kerja-kerja Menaik Taraf Jalan Ladang Serta Kerja-kerja Berkaitan Di Projek Berkelompok Buahan Dan Beltek Kampung Semayor, Kemasik, Terengganu.

[Info Lanjut]

 

[Keputusan Sebut Harga] Perkhidmatan Pembersihan Bangunan Dan Kawasan Di Kolej Perikanan Sultan Nazrin Muizzuddin Shah (KPSN) Lumut, Perak.

[Info Lanjut]

 

Tinjauan Kepuasan Pelanggan bagi penilaian Indeks SSR 2017 menggunakan aplikasi MyPelanggan mulai 24 Julai - 31 Oktober 2017. Satu soal selidik telah disediakan dan mohon kerjasama pelanggan MOA/ Jabatan / Agensi mengisi dan menilai perkhidmatan yang diberikan.

[Info Lanjut]

 

Portal Rasmi MOA Sedang Dinaik Taraf. Sebarang Kesulitan Amat Dikesali.

Portal Rasmi MOA Sedang Dinaik Taraf. Sebarang Kesulitan Amat Dikesali. More »

Persidangan Malaysian National Committee on Irrigation and Drainage (MANCID) ke-18

More »

Panduan Kod Perakaunan Tahun Kewangan 2013

More »

Pasukan Penterjemah MOA

More »

Karnival Sukan 4 Penjuru

More »

Jemputan untuk melawat Pusat Pembangunan Perniagaan Pertanian dan Makanan (Agri-BDC) di Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA)

More »
 

 

Bahagian Pembangunan

Visi

Memastikan program / projek Kementerian / Jabatan / Agensi dilaksanakan dengan berkesan, cekap dan mapan.
 
Misi

Memantau dan menilai program / projek Kementerian / Jabatan / Agensi secara berhemah, saksama, dan tepat bagi memenuhi keperluan kesemua 'stakeholder'.
 
Objektif

  • Memastikan program / projek pembangunan fizikal di bawah Rancangan Lima Tahun dan Bajet Tahunan Kementerian / Jabatan / Agensi dilaksanakan mengikut perancangan dan mencapai objektifnya.
  • Memastikan program / projek yang dilaksanakan oleh Kementerian / Jabatan / Agensi diusahakan secara profesional, berterusan dan memberi pulangan yang mapan.
  • Menggalakkan persefahaman dan penyertaan stakeholder utama (termasuk pegawai-pegawai Kementerian / Jabatan / Agensi) ke arah penambahbaikan program / projek yang dilaksanakan.
  • Memastikan akauntabiliti dalam pelaksanaan program / projek Kementerian / Jabatan / Agensi.Memupuk keyakinan dan sokongan orang ramai dan stakeholder terhadap program / projek yang dilaksanakan.
  • Memastikan arahan dan keputusan MPN dan JKPN dilaksanakan dengan berkesan selaras dengan kehendak Arahan No. 1, 2001.
  • Membantu Kementerian / Jabatan / Agensi dalam membuat keputusan tentang program / projek yang dilaksanakan.