• YBM Baru
 • img5
 • img5
 • img5
 • img6
 • img3
 • img4

PENGUMUMAN

Kenyataan Sebutharga : Membekal, Menghantar, Memasang, Menguji, Mentauliah dan Menyenggara (Dalam Tempoh Jaminan) Bagi Server Storage dan Perisian Maya Bagi Tempoh Dua (2) Tahun di Pusat Data, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

[Info Lanjut]

 

Kenyataan Sebutharga : Kerja-kerja Membaikpulih Bumbung Parkir Kereta Di Hadapan Kompleks Pejabat IADA Barat Laut Selangor, Daerah Kuala Selangor, Selangor.

[Info Lanjut]

 

Permohonan Online Kemasukan Pelatih Ke Institusi Latihan Pertanian (PLKPK) Bagi Program Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) dan Diploma Kemahiran Malaysia (DKM).

[Info Lanjut]

 

Iklan Tender : Kerja-kerja Menaiktaraf Sistem Pintu Air Dan Kerja-kerja Berkaitan Di Skim Pengairan Sg. Manik Dan Skim Pengairan Labu Kubong, Perak.

[Info Lanjut]

 

Portal Rasmi MOA Sedang Dinaik Taraf. Sebarang Kesulitan Amat Dikesali.

Portal Rasmi MOA Sedang Dinaik Taraf. Sebarang Kesulitan Amat Dikesali. More »

Persidangan Malaysian National Committee on Irrigation and Drainage (MANCID) ke-18

More »

Panduan Kod Perakaunan Tahun Kewangan 2013

More »

Pasukan Penterjemah MOA

More »

Karnival Sukan 4 Penjuru

More »

Jemputan untuk melawat Pusat Pembangunan Perniagaan Pertanian dan Makanan (Agri-BDC) di Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA)

More »
 
EPP 6 : Replikasi i-ZAQ
 

IZAQ merupakan model akuakultur yang berdasarkan konsep rangkaian berskala industri, zon akuakultur di darat yang disokong oleh syarikat-syarikat penaung yang kukuh. Setiap satu IZAQ mempunyai infrastruktur bersepadu yang terdiri dari tempat penetasan, kawasan pembesaran, kilang pemprosesan dan kilang memproses makanan ternakan yang terletak di atas kawasan seluas 1,000 hektar.

Maklumat Projek    :

 1. Penubuhan Taman Akuakultur bersaiz 1,000 ha untuk pengeluaran udang berkualiti tinggi untuk pasaran premium dan eksport.
 2. Setiap IZAQ akan dioperasi oleh sebuah syarikat ‘anchor'. SMEs dan pengusaha kecil akan menyertai projek ini melalui skim ladang kontrak.
 3. Model IZAQ terkini sedang dilaksanakan di Setiu oleh Blue Archipelago Sdn Bhd. Sasaran untuk mewujudkan 10 IZAQ hingga tahun 2020.
 4. Konsep ini juga boleh digunapakai untuk jenis ikan yang lain cth. Lobster, siakap
 5. Syarikat ‘anchor' dikenalpasti: JEFI Aquatech, QL Resources

Pegawai yang boleh dihubungi :

 

 1. Encik Hambal Bin Hanafi
  Jabatan Perikanan Malaysia
  No Telefon       : 03-8870 4614
  E-mel                : hambal_hanafi@yahoo.com
 2. Cik Rohaslin Bt Mansor
  Jabatan Perikanan Malaysia
  No Telefon       : 03-8870 4703
  E-mel                : rohaslinmansor@yahoo.com


Muat Turun    :