• img5
  • img5
  • img6
  • img3
  • img4
  • img6

PENGUMUMAN

Iklan Tender : Kerja-kerja Menaiktaraf Sistem Pintu Air Dan Kerja-kerja Berkaitan Di Skim Pengairan Sg. Manik Dan Skim Pengairan Labu Kubong, Perak.

[Info Lanjut]

 

Permohonan Online Ke Program Latihan Kemahiran Kebangsaan (PLKPK).

[Info Lanjut]

 

Iklan Kekosongan Jawatan Penolong Pegawai Penguat Kuasa Gred KP29 Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS).

[Info Lanjut]

 

Kenyataan Tender : MEMBEKAL DAN MENGHANTAR BAJA DAN BAHAN PELENGKAP SEBATIAN FORMULASI KE JABATAN PERTANIAN NEGERI KELANTAN DAN PEJABAT PERTANIAN JAJAHAN.

[Info Lanjut]

 

Kenyataan Tender : Kerja-kerja Menaiktaraf Sistem Pam Elektrik Beserta Dengan Kelengkapan Dan Kerja-kerja Yang Bekaitan Di Ruman Pam Pinang Tunggal, Skim Pengairan Pinang Tunggal, Seberang Perai Utara, Pulau Pinang.

[Info Lanjut]

 

Stylish Announcements Stylish Announcements

Portal Rasmi MOA Sedang Dinaik Taraf. Sebarang Kesulitan Amat Dikesali.

Portal Rasmi MOA Sedang Dinaik Taraf. Sebarang Kesulitan Amat Dikesali. More »

Persidangan Malaysian National Committee on Irrigation and Drainage (MANCID) ke-18

More »

Panduan Kod Perakaunan Tahun Kewangan 2013

More »

Pasukan Penterjemah MOA

More »

Karnival Sukan 4 Penjuru

More »

Jemputan untuk melawat Pusat Pembangunan Perniagaan Pertanian dan Makanan (Agri-BDC) di Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA)

More »
 
     
Hari Peladang Penternak Nelayan Kebangsaan    
     

Tarikh : 13 hingga 16 Januari 2012
Masa : 10.00 pagi - 10.00 mlm
Tempat : Padang Bandaran Parirt Buntar, Kerian, Perak


Buku Aturcara Hari Peladang Penternak Dan Nelayan (9.45MB)

* Majlis Perasmian diadakan pada 14 Januari 2012 (Sabtu) jam 10.00 pagi oleh YAB Perdana Menteri
* Majlis Penutupan akan diadakan pada 16 Januari 2012 (Isnin) jam 10.00 pagi oleh YB Menteri Besar


Apakah objektif sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan Tahun 2011.

Memupuk semangat dan memperbaharui azam para peladang, penternak dan nelayan untuk berusaha dengan lebih giat lagi dalam meningkatkan kualiti dan pengeluaran hasil-hasil dalam sektor pertanian.

Sambutan HPPNK juga adalah untuk mempamerkan serta mempromosikan teknologi terkini bagi tujuan ke arah transformasi dan pemodenan sektor pertanian.

Disamping itu HPPNK juga menjadi sebagai " focal point" untuk bertukar pendapat dan pengalaman serta memberi pendedahan dan peluang perniagaan kepada mereka yang terlibat dan juga berminat dalam sektor pertanian.

Konsep sambutan HPPNK tahun 2011.

Perayaan adalah dalam bentuk "trade fair dan festival dan juga carnival. Memberi pendedahan mengenai perkembangan terkini dan peluang-peluang pelaburan dalam sektor pertanian.

Seperti sambutan pada tahun-tahun yang lepas – di mana sektor swasta turut diberi peluang untuk turut serta dan berkongsi kepakaran dan pengalaman.

Mewujudkan perkongsian bistari antara sektor swasta, kerajaan dan usahawan tani.

Memperkenalkan produk-produk dan teknologi baru yang boleh dimanfaatkan oleh semua pihak yang bergiat dalam bidang pertanian.

Aktiviti-aktiviti sepanjang perayaan HPPNK 2011.

1. Aktiviti utama ialah penyampaian hadiah kepada pemenang-pemenang pertandingan peladang, penternak dan nelayan jaya tahun 2011.
2. Konvensyen Peladang, Penternak dan Nelayan pada 13 Januari 2011 di Hotel Bukit Merah Laketown Resort, Gunung Semanggol, Perak. Melibatkan lebih 300 orang pemimpin dan usahawan tani dari seluruh negara.
3. Pameran oleh jabatan dan agensi kerajaan persekutuan serta kerajaan negeri.
4. Pameran dan jualan oleh sektor swasta.
5. Pameran teknologi pertanian moden – dalam bidang kejenteraan pertanian dan juga peralatan-peralatan moden dan terkini.
6. Promosi dan jualan hasil-hasil pertanian, IAT, ternakan dan akuakultur.
7. Pameran Ternakan.
8. Pertandingan Ikan Hiasan.
9. Acara Kebudayaan
10. Forum Perdana Ehwal Islam.
11. Ceramah Perdana 1 Malaysia

Tema HPPNK

TRANSFORMASI PERTANIAN PENERAJU EKONOMI NEGARA

Tema ini dipilih bertujuan untuk mewujudkan sebuah negara yang berpendapatan tinggi melalui transformasi pertanian yang merupakan salah satu sumber utama ekonomi negara. Kearah ini, kita sebagai pendokong usaha-usaha yang dijalankan oleh pihak Kerajaan hendaklah berganding bahu menggembleng tenaga bagi menjana pendapatan dalam bidang pertanian agar ianya kukuh dan sumber ekonomi jangka panjang Negara. Ia juga memberi gambaran bahawa Kerajaan begitu komited untuk mentransformasikan sektor pertanian ke arah sektor yang moden, dinamik, inovatif dan kompetitif sebagai pengeluar utama makanan dunia selaras dengan Dasar Agra makanan Negara, peneraju ekonomi dan menjana pendapatan Negara.

Keluaran Khas Sempena HPPNK 2011 x
Soal Jawab Dasar Agromakanan Negara (DAN) 2011 - 2020 x