• img1
  • img2
  • img1
  • img3
  • img7

PENGUMUMAN

[Iklan Tender] Perkhidmatan Kawalan Keselamatan Tanpa Senjata Api Di Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) Bagi Tempoh Dua (2) Tahun.

[Info Lanjut]

 

[Keputusan Sebut Harga] Membekal dan Menguji Perkakasan Serta Peralatan Sokongan Teknikal Untuk Bahagian Pengurusan Maklumat (BPM), Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA).

[Info Lanjut]

 

Permohonan Online Ke Program Latihan Kemahiran Kebangsaan (PLKPK) Sesi Januari 2018.

[Info Lanjut]

 

[Keputusan Sebutharga] Perkhidmatan Sewaan 45 Unit Pencetak Untuk Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani (MOA) Bagi Tempoh Tiga (3) Tahun.

[Info Lanjut]

 

[Keputusan Sebut Harga] Perkhidmatan Membekal dan Menyediakan Makanan Serta Minuman Bermasak Islam di Kolej Perikanan Sultan Nazrin Muizzuddin Shah (KPSN) Lumut, Perak

[Info Lanjut]

 

[Keputusan Sebut Harga] Perkhidmatan Pembersihan Bangunan Dan Kawasan Di Kolej Perikanan Sultan Nazrin Muizzuddin Shah (KPSN) Lumut, Perak.

[Info Lanjut]

 

Tinjauan Kepuasan Pelanggan bagi penilaian Indeks SSR 2017 menggunakan aplikasi MyPelanggan mulai 24 Julai - 31 Oktober 2017. Satu soal selidik telah disediakan dan mohon kerjasama pelanggan MOA/ Jabatan / Agensi mengisi dan menilai perkhidmatan yang diberikan.

[Info Lanjut]

 

Portal Rasmi MOA Sedang Dinaik Taraf. Sebarang Kesulitan Amat Dikesali.

Portal Rasmi MOA Sedang Dinaik Taraf. Sebarang Kesulitan Amat Dikesali. More »

Persidangan Malaysian National Committee on Irrigation and Drainage (MANCID) ke-18

More »

Panduan Kod Perakaunan Tahun Kewangan 2013

More »

Pasukan Penterjemah MOA

More »

Karnival Sukan 4 Penjuru

More »

Jemputan untuk melawat Pusat Pembangunan Perniagaan Pertanian dan Makanan (Agri-BDC) di Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA)

More »
 
 
 
INFO PERPUSTAKAAN PERKHIDMATAN KOLEKSI ULASAN BUKU
                                                                                                                                                                                                                                                      

LATAR BELAKANG

Perpustakaan kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) merupakan antara Perpustakaan Khusus paling awal ditubuhkan iaitu pada tahun 1905. Ketika itu Perpustakaan Kementerian Pertanian berfungsi sebagai biro penerangan hal-hal berkaitan pertanian di bawah Jabatan Pertanian Negeri-negeri Melayu Bersekutu (Department of Agriculture Federated Malays States).

Beberapa Unit Perpustakaan turut ditubuhkan dengan tertubuhnya Jabatan dan agensi lain di bawah Kementerian Pertanian antaranya Jabatan Parit dan Tali Air (1932), Institut Penyelidikan Haiwan Ipoh (1953), Pusat Teknologi Makanan Serdang (1966) dan Institut Penyelidikan Perikanan Pulau Pinang (1968). Peranan Perpustakaan Kementerian juga semakin berkembang selepas Kementerian Pertanian ditubuhkan pada tahun 1955.

Pada tahun 2005, Perpustakaan MOA telah dipindahkan ke bangunan baru di Wisma Tani, Presint 4, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, Putrajaya selepas sekian lama beroperasi di Wisma Tani, Jalan Sultan Salahuddin, Kuala Lumpur.

 
OBJEKTIF
  • Menyediakan Perkhidmatan Perpustakaan dan Maklumat dalam Bidang Pertanian dan Industri Asas Tani kepada kakitangan MOA dan penyelidik.
  • Menggalakkan budaya membaca dan mencintai ilmu pengetahuan dalam kalangan kakitangan MOA.
 
FUNGSI
  • Membina dan Memperkaya Koleksi Sumber Maklumat dalam Bidang Pertanian dan Industri Asas Tani untuk tujuan rujukan dan penyelidikan.
  • Mengumpul, Mendokumentasi dan Menyebarkan Koleksi Perpustakaan dalam Bidang Pertanian dan Industri Asas Tani bagi Menyokong Pelaksanaan Dasar Agromakanan Negara (DAN).
  • Pusat Repositori Terbitan-terbitan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.
 
WAKTU PERKHIDMATAN
Isnin - Khamis
8.30 pagi - 4.30 petang
 
Jumaat
8.30 pagi - 12.15 tengah hari
12.15 tengah hari - 2.45 petang (tutup)
2.45 petang - 4.30 petang
 
Sabtu, Ahad dan Cuti Umum
Tutup
 
HUBUNGI KAMI
Perpustakaan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA)
Wisma Tani, Aras 4, Blok Podium, 4G1,
No.28, Persiaran Perdana, Presint 4,
PUTRAJAYA
 

No. Telefon : 03-8870 1772 (Kaunter)
No. Faks : 03-8889 5239
E-mel : library@moa.gov.my