• cny
  • img1
  • img2
  • img5

PENGUMUMAN

Kenyataan Sebutharga : Kerja Penyiasatan Tanah Bagi Membina Pengairan Utama Dari Empangan Paya Peda Ke Skim Pengairan KETARA Fasa 2, Besut, Terengganu.

[Info Lanjut]

 

Kenyataan Sebutharga : Kerja-kerja Penyelenggaraan Pejabat dan Kerja-kerja Berkaitan Di Pusat Kemajuan Peladang Batu 39, Daerah Sabak Bernam, IADA Barat Laut Selangor, Selangor.

[Info Lanjut]

 

Kenyataan Sebutharga : Kerja-kerja Penyelenggaraan Kompleks IADA Barat Laut Selangor Sungai Besar, Daerah Sabak Bernam, Selangor.

[Info Lanjut]

 

Iklan Pengisian Jawatan Secara Peminjaman/Kontrak Gred S41/S43/S44/S47/S48 Sebagai Pegawai Komunikasi Strategik, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

[Info Lanjut]

 

Stylish Announcements Stylish Announcements

Portal Rasmi MOA Sedang Dinaik Taraf. Sebarang Kesulitan Amat Dikesali.

Portal Rasmi MOA Sedang Dinaik Taraf. Sebarang Kesulitan Amat Dikesali. More »

Persidangan Malaysian National Committee on Irrigation and Drainage (MANCID) ke-18

More »

Panduan Kod Perakaunan Tahun Kewangan 2013

More »

Pasukan Penterjemah MOA

More »

Karnival Sukan 4 Penjuru

More »

Jemputan untuk melawat Pusat Pembangunan Perniagaan Pertanian dan Makanan (Agri-BDC) di Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA)

More »
 

 

Unit Perpustakaan
 
Latar Belakang

Penubuhan perpustakaan Kementerian Pertanian telah bermula dari tertubuhnya Jabatan Pertanian, Negeri - Negeri Melayu Bersekutu (ketika itu dikenali sebagai Department of Agriculture Federated Malay States) pada tahun 1905. Ketika itu hanya berfungsi sebagai biro penerangan hal - hal berkaitan dengan pertanian. Dari satu koleksi yang ditempatkan di bilik Pengarah Pertanian pertama ketika itu, ia telah menjadi satu koleksi perpustakaan yang kukuh diwarisi oleh Kementerian ini apabila ia ditubuhkan sejurus selepas 1956. Dalam pada itu beberapa Unit Perpustakaan juga telah ditubuhkan dengan tertubuhnya Jabatan dan Agensi lain di bawah Kementerian Pertanian ini seperti di Jabatan Parit dan Tali Air (kini dikenali sebagai Jabatan Pengairan dan Saliran) pada tahun 1932, Institut Penyelidikan Haiwan Ipoh (1953), Pusat Teknologi Makanan Serdang (1966), Institut Penyelidikan Perikanan Pulau Pinang (1968)dan beberapa Jabatan dan Agensi yang memantapkan lagi infrastruktur perpustakaan Pertanian di negara ini yang boleh dimanfaatkan sepenuhnya bagi pembangunan negara.


Fungsi

  • Mengurus Pembinaan Koleksi Perpustakaan