• SHR YBM
  • Balik Kampung
  • vic
  • YBM Baru
  • img5
  • img5
  • img3
  • img3
  • img4

PENGUMUMAN

Keputusan Sebutharga : KEPUTUSAN SEBUT HARGA MEMBEKAL, MENGHANTAR, MEMASANG, MENGUJI DAN MENTAULIAH (DALAM TEMPOH JAMINAN) BAGI PERKAKASAN DAN PERISIAN BACKUP DAN REPLICATE SERTA ENTERPRISE NAS STORAGE DI PUSAT DATA MOA - MOA/BPM/SH/03/2018.

[Info Lanjut]

 

Kenyataan Sebutharga : MEMBEKAL, MENGHANTAR, MEMASANG, MENGUJI DAN MENTAULIAH (DALAM TEMPOH JAMINAN) BAGI PERKAKASAN DAN PERISIAN BACKUP DAN REPLICATE SERTA ENTERPRISE NAS STORAGE DI PUSAT DATA MOA.

[Info Lanjut]

 

Kenyataan Sebutharga : Membekal, Menghantar, Memasang, Menguji, Mentauliah dan Menyenggara (Dalam Tempoh Jaminan) Bagi Server Storage dan Perisian Maya Bagi Tempoh Dua (2) Tahun di Pusat Data, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

[Info Lanjut]

 

Kenyataan Sebutharga : Kerja-kerja Membaikpulih Bumbung Parkir Kereta Di Hadapan Kompleks Pejabat IADA Barat Laut Selangor, Daerah Kuala Selangor, Selangor.

[Info Lanjut]

 

Permohonan Online Kemasukan Pelatih Ke Institusi Latihan Pertanian (PLKPK) Bagi Program Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) dan Diploma Kemahiran Malaysia (DKM).

[Info Lanjut]

 

Iklan Tender : Kerja-kerja Menaiktaraf Sistem Pintu Air Dan Kerja-kerja Berkaitan Di Skim Pengairan Sg. Manik Dan Skim Pengairan Labu Kubong, Perak.

[Info Lanjut]

 

Stylish Announcements Stylish Announcements

Portal Rasmi MOA Sedang Dinaik Taraf. Sebarang Kesulitan Amat Dikesali.

Portal Rasmi MOA Sedang Dinaik Taraf. Sebarang Kesulitan Amat Dikesali. More »

Persidangan Malaysian National Committee on Irrigation and Drainage (MANCID) ke-18

More »

Panduan Kod Perakaunan Tahun Kewangan 2013

More »

Pasukan Penterjemah MOA

More »

Karnival Sukan 4 Penjuru

More »

Jemputan untuk melawat Pusat Pembangunan Perniagaan Pertanian dan Makanan (Agri-BDC) di Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA)

More »
 

 

Unit Perpustakaan
 
Latar Belakang

Penubuhan perpustakaan Kementerian Pertanian telah bermula dari tertubuhnya Jabatan Pertanian, Negeri - Negeri Melayu Bersekutu (ketika itu dikenali sebagai Department of Agriculture Federated Malay States) pada tahun 1905. Ketika itu hanya berfungsi sebagai biro penerangan hal - hal berkaitan dengan pertanian. Dari satu koleksi yang ditempatkan di bilik Pengarah Pertanian pertama ketika itu, ia telah menjadi satu koleksi perpustakaan yang kukuh diwarisi oleh Kementerian ini apabila ia ditubuhkan sejurus selepas 1956. Dalam pada itu beberapa Unit Perpustakaan juga telah ditubuhkan dengan tertubuhnya Jabatan dan Agensi lain di bawah Kementerian Pertanian ini seperti di Jabatan Parit dan Tali Air (kini dikenali sebagai Jabatan Pengairan dan Saliran) pada tahun 1932, Institut Penyelidikan Haiwan Ipoh (1953), Pusat Teknologi Makanan Serdang (1966), Institut Penyelidikan Perikanan Pulau Pinang (1968)dan beberapa Jabatan dan Agensi yang memantapkan lagi infrastruktur perpustakaan Pertanian di negara ini yang boleh dimanfaatkan sepenuhnya bagi pembangunan negara.


Fungsi

  • Mengurus Pembinaan Koleksi Perpustakaan